През 1993 г. той дебютира пред публика с първия си

...
 През 1993 г. той дебютира пред публика с първия си
Коментари Харесай

Мариус Куркински празнува 30 г на сцена

 През 1993 година той дебютира пред аудитория с първия си моноспектакъл „ Дон Жуан “, а в този момент е подбрал творби на Чудомир. На 25 март 2023 година се навършиха 133 години от рождението на огромния български създател, напомнят уредниците.

 

 

Премиерата е в Силистра – на 7 ноември. Следват Добрич – 8 ноември, Варна – 9 ноември, и Пловдив – 10 ноември. В София представлението ще се играе на 12 ноември – в зала 1 на НДК.

 

 

„ Всичко стартира като си мислех, че съм Дон Жуан (,,Дон Жуан “, 1993). Скоро по-късно, с доста боязън изпълних песента на всички песни (,,Песен на песните “, 1993). Срещнах тайнствена дама, която ми оказа помощ да стъпя на огромната сцена и да се срещна с многочислените фенове (,,Дамата с кученцето “, 1996). И до през днешния ден не разбирам по какъв начин съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет (,,Евангелие по Матея “, 1997). Това ми оказа помощ да намеря индивида в себе си (,,Самият човек “, 1999). Сънувах, че съм се събудил (,,Сънят “, 2001). Събудих се и претърпях разтърсване (,,Сътресение “, 2006). От него научих доста, както за моите предшественици, по този начин и за актуалната българска аудитория (,,Български разкази “, 2010). По-късно проумях, че незабелязано съм се трансформирал в комичен човек, който още веднъж сънува (,,Сънят на смешния човек “, 2014). Окончателно доближих до истината. Аз съм просто актьор, заключен в театъра след края на следващото зрелище и не мога да изляза в действителността (,,Юбилей “, 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и още веднъж ме понесе на крилете на театъра (,,Черното пиле “, 2016)! Играх, играх, играх и стигнах до (,,Мариус 50 “, 2019). Ще потърся аргументите в,,Нашенец “, споделя Мариус Куркински.

 

Той  ще се превъплъти в разнообразни герои по творби на хумориста Димитър Чорбаджийски, прочут с псевдонима си Чудомир. „ На сцената ще пресъздаде типичното за създателя духовитост и визии за живота и обществото, поднесени посредством занимателни и трогателни истории. Какво би бил този свят на компликации, главоблъсканици, упоритости и паники, без животворният лъх на хумора. Много от Чудомировите разкази са построени като разговор или монолог “, описват от екипа на плана.

 

Къде е генезисът на хумора у Чудомировите герои? Защо Чудомировите нашенци са настоящи и през днешния ден? Защо ни разсмиват още? Защо ни настройват метафизичен да сме толерантни към дребните човешки недостатъци? Неслучайно тези герои носят прозвището нашенци – нещо близко, което е и наше, присъщо и на нас. Индивидуалното е и общочовешко. Дори това, което не харесваме у другия, в някаква степен го притежаваме и ние. Защото, смеейки се, ние разпознаваме техните особености и у себе си. Както и посредством хумора ставаме по-човечни и по-мъдри, допълват от екипа.

 

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР